Vlooien
Vlooien:
Vlooien zijn bloedzuigende parasieten en vormen een grote last voor uw hond en kat. Wanneer uw hond last heeft van vlooien, kunnen ze de volgende symptomen krijgen:
-
Veel jeuk en veel krabben, waardoor er haar verlies ontstaat.
-
Lintworm besmetting. Vlooien kunnen de eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een hond of kat zich bijt door de jeuk, kan een vlooi ingeslikt worden. In de darm kan dan een volwassen lintworm ontstaan.
-
Bloedarmoede bij puppy’s en kittens.
-
Vlooien allergie, veroorzaakt door een allergische reactie op het speeksel van de vlo na een vlooienbeet.
Besmetting:
Besmetting vindt zelden tussen huisdieren plaats.
Uw hond of kat wordt besmet vanuit de omgeving. Een volwassen vlooi legt eitjes op uw hond of kat, deze eitjes rollen van uw huisdier af en komen dan in de omgeving terecht. Na 2 - 4 dagen komen uit deze eitjes larven. Larven voeden zich met vlooienpoepjes van de volwassen vlooi. Na 2 weken verpoppen de larven zich en kunnen tot wel 1,5 jaar in leven blijven. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo.
Vlooien bestrijden & voorkomen:
Allereerst is het belangrijk uw hond of kat te behandelen met een anti-vlooienmiddel. Dit doodt de vlooien. Verder is het ook belangrijk de omgeving te behandelen met een omgevingsspray. De volgende plaatsen moeten dan ingespoten worden: de ligplaats, de kussens, het tapijt en de plinten. Gebruik een spray die ook de vlooien larven doodt. Door goed en vaak te stofzuigen, worden larven en cocons uit de omgeving verwijderd. Ververs wel regelmatig de stofzuigerzak, want de larven en de cocons worden niet gedood doordat je ze opzuigt. Wel kun ze gedood worden door een vlooienband in de stofzuigerzak te stoppen. Het is uiterst belangrijk andere huisdieren ook te behandelen. Om te voorkomen dat uw huisdier vlooien krijgt, kunt u uw huisdier maandelijks preventief behandelen tegen
vlooien met een pipet. Tegenwoordig zijn er ook tabletten tegen vlooien, deze bieden 3 maanden bescherming.
Vlooienplaag:
Een vlooienplaag kan op de zelfde manier als hierboven vernoemd bestreden wordt, Echter is het wel belangrijk om maandelijks de omgeving te behandelen gedurende 3 maanden. Ook moet uw huisdier maandelijks ontvlooid worden, want de eventuele overlevende vlooien kunnen als nog voor nieuwe eitjes zorgen.
Behandelmogelijkheden
Pipet:
Pipetten zijn makkelijk op de huid aan te brengen. De meeste pipetten bieden een maand bescherming. De vloeistof trek binnen een dag in maar laat wel een vettige plek achter. Zwemmen of wassen verkort de werkingsduur van de pipet. Er zijn verschillende soorten pipetten te verkrijgen bij de dierenarts of in een dierenspeciaalzaak. Het is verstandig om een middel te pakken die niet alleen de volwassen vlooien doodt, maar ook vlooienlarven en eitjes.
Tablet:
De meeste tabletten moeten met het voer gegeven worden en bieden meestal een bescherming van 3 maanden. Bij de tabletvorm hoeft geen rekening met zwemmen of wassen gehouden worden.
Band:
Banden zijn makkelijk in gebruik en hebben een lange werkingsduur van 6 - 8 maanden. Wel moet geacht worden dat kinderen niet in aanraking komen met de band. De band verliest niet zijn werking wanneer deze in contact komt met water.
Shampoo:
De werkingsduur van shampoo is zeer kort en het middel is daarom enkel geschikt voor bestrijding van een aanwezige vlooien besmetting. Antivlooienshampoo doodt alleen de levende vlooien op uw huisdier, maar geen vlooieneitjes.